Macedonian Embassy in the UK


Please note: This is not official embassy website!

Macedonian Embassy in London, The United Kingdom

Suites 2.1 & 2.2, Buckingham Court
75-83 Buckingham Gate
London SW1E 6PE
United KingdomNearest Station: St. James’s Park
TELEPHONE
(+44) 20 7976 0535
FAX
(+44) 20 7976 0539
EMAIL:
sek.london@mfa.gov.mk
 MacedonianEmbassy

 

Facebook

Овогодишен учесник на Меѓународниот саем за современа уметност “Art Rooms”, кој се одржа во Лондон, меѓу 20 и 22 јануари, е и британско-македонскиот уметник, Армандо Алемдар.
www.armando.co.uk/
... See MoreSee Less

View on Facebook

Извонреден настап на Симон Трпчески во Wigmore Hall, кој во придружба на Александар Краповски (виолина), Александар Сомов (чело), Хидан Махмудов (кларинет, саксофон) и Влатко Нушев (удиралки), го изведе Makedonissimo, од македонскиот композитор со британска адреса, Панде Шахов. ... See MoreSee Less

View on Facebook

Почитувани,

Ве известуваме дека Владата на Република Македонија и оваа година го усвои Акциониот план за прием на барања и издавање на патни исправи преку Дипломатско-конзуларните претставништва на Република Македонија, за периодот 01.01.2018 – 31.12.2018 г. Согласно истиот, спроведувањето на постапката за пријавување, прием на барања и земање на биометриски податоци, како и издавање на патни исправи преку Амбасадата на Република Македонија во Лондон, ќе се врши според следниот план:

Пријавување во Амбасадата и доставување на иницијални податоци ќе се одвива во пет периоди:
-прв период: 01.01. - 31.01.2018 г.
-втор период: 15.02. - 30.04.2018 г.
- трет период: 15.05. - 15.08.2018 г.
-четврт период:01.09. – 31.10.2018 г.
-петти период: 15.11. – 31.12.2018 г.

Сите заинтересирани при пријавувањето треба да ги достават следните податоци на е-меил адресата sek.london@mfa.gov.mk ,
- име и презиме (за лица со променето име или презиме и името и презимето во моментот на раѓање)
- ЕМБГ
- место, датум и држава на раѓање
- име и презиме на родителите
- последна адреса на живеење во Р. Македонија
- тип на патна исправа за која се поднесува барање: Тип А ( македонски, како и македонско – бошњачки, турски, српски, влашки и ромски ) и тип В ( македонско – албански)
- вид на барање за патна исправа ( издавање нова патна исправа, замена на патна исправа со поминат рок на важност, предвремена замена на патна исправа чиј рок на важност не е изминат, замена на оштетена патна исправа, издавање на дупликат патна исправа доколку патна исправа е изгубена или украдена )
- адреса на живеење во странската држава
- телефон или емаил контакт.

По добивање на вашите податоци, согласно процедурата, истите ќе бидат доставени до надлежните институции во Република Македонија заради дополнителна проверка. По завршувањето на истата, Амбасадата поединечно ќе информира за тоа кој/дали ги исполнува условите да аплицира за биометриска патна исправа во Лондон, односно дали во одредени случаи ќе се појави потреба од дополнителни податоци.


Молиме оваа информација да ја доставите до сите ваши пријатели и познаници, со цел запознавање на што е можно поголем дел од македонската дијаспора.

Со почит,
Амбасада, Лондон
... See MoreSee Less

View on Facebook
Suites 2.1 & 2.2, Buckingham Court
75-83 Buckingham Gate
London SW1E 6PE
United KingdomNearest Station: St. James’s Park
TELEPHONE
(+44) 20 7976 0535
FAX
(+44) 20 7976 0539
EMAIL:
sek.london@mfa.gov.mk
 MacedonianEmbassyFacebook

Овогодишен учесник на Меѓународниот саем за современа уметност “Art Rooms”, кој се одржа во Лондон, меѓу 20 и 22 јануари, е и британско-македонскиот уметник, Армандо Алемдар.
www.armando.co.uk/
... See MoreSee Less

View on Facebook

Извонреден настап на Симон Трпчески во Wigmore Hall, кој во придружба на Александар Краповски (виолина), Александар Сомов (чело), Хидан Махмудов (кларинет, саксофон) и Влатко Нушев (удиралки), го изведе Makedonissimo, од македонскиот композитор со британска адреса, Панде Шахов. ... See MoreSee Less

View on Facebook

Почитувани,

Ве известуваме дека Владата на Република Македонија и оваа година го усвои Акциониот план за прием на барања и издавање на патни исправи преку Дипломатско-конзуларните претставништва на Република Македонија, за периодот 01.01.2018 – 31.12.2018 г. Согласно истиот, спроведувањето на постапката за пријавување, прием на барања и земање на биометриски податоци, како и издавање на патни исправи преку Амбасадата на Република Македонија во Лондон, ќе се врши според следниот план:

Пријавување во Амбасадата и доставување на иницијални податоци ќе се одвива во пет периоди:
-прв период: 01.01. - 31.01.2018 г.
-втор период: 15.02. - 30.04.2018 г.
- трет период: 15.05. - 15.08.2018 г.
-четврт период:01.09. – 31.10.2018 г.
-петти период: 15.11. – 31.12.2018 г.

Сите заинтересирани при пријавувањето треба да ги достават следните податоци на е-меил адресата sek.london@mfa.gov.mk ,
- име и презиме (за лица со променето име или презиме и името и презимето во моментот на раѓање)
- ЕМБГ
- место, датум и држава на раѓање
- име и презиме на родителите
- последна адреса на живеење во Р. Македонија
- тип на патна исправа за која се поднесува барање: Тип А ( македонски, како и македонско – бошњачки, турски, српски, влашки и ромски ) и тип В ( македонско – албански)
- вид на барање за патна исправа ( издавање нова патна исправа, замена на патна исправа со поминат рок на важност, предвремена замена на патна исправа чиј рок на важност не е изминат, замена на оштетена патна исправа, издавање на дупликат патна исправа доколку патна исправа е изгубена или украдена )
- адреса на живеење во странската држава
- телефон или емаил контакт.

По добивање на вашите податоци, согласно процедурата, истите ќе бидат доставени до надлежните институции во Република Македонија заради дополнителна проверка. По завршувањето на истата, Амбасадата поединечно ќе информира за тоа кој/дали ги исполнува условите да аплицира за биометриска патна исправа во Лондон, односно дали во одредени случаи ќе се појави потреба од дополнителни податоци.


Молиме оваа информација да ја доставите до сите ваши пријатели и познаници, со цел запознавање на што е можно поголем дел од македонската дијаспора.

Со почит,
Амбасада, Лондон
... See MoreSee Less

View on Facebook

Македонскиот кадет, Милош Трендевски прогласен најдобар во својата генерација во Кралската воена академија „Сандхрст“. На церемонија одржана на 15 декември, „Интернационалниот меч“ за највисоки резултати му го врачи принцот Хари. ... See MoreSee Less

View on Facebook

Интервју на министерката за одбрана, г-ѓа Радмила Шекеринска за BBC "Beyond 100 Days"
www.youtube.com/watch?v=pBycIBIfxC0
... See MoreSee Less

View on Facebook