Macedonians.co.uk added a new photo. ... See MoreSee Less

6 days ago  ·  

View on Facebook

Почитувани,

Повторно ве потсетуваме дека и оваа година, по повод нашиот голем празник “Илинден 2015”, на 2 август, во Ресторанот “Вардар” во ЛитлХамтпон ќе се одржи традиционалниот Македонски Пикник, со почеток во 12:00 часот. Уште една можност заеднички да уживаме во македонска традиционална храна и македонска музика.

Јадењето ќе се служи околу 14:00 часот, (шведска маса) и чини 25 фунти по лице.

За музиката и доброто расположение ќе се погрижи Маестро Игор Гуџалов.

За сите информации и резервации потребно е да се јавите во ресторант “Вардар” во Литлхемптон кај Лорета или Горан на телефон: +44 1903 721226.

Напомена - Пожелно е навремено резервирање поради ограничен број на места во ресторанот.

Ресторан Вардар потсетува уште еднаш дека крајниот рок за резервации е 31ви Јули 2015 година.

Адреса:

3 Selborne Rd, Littlehampton, West Sussex BN17 5NH
Tel. 0044 1903 721226
... See MoreSee Less

1 week ago  ·  

View on Facebook

Macedonians.co.uk shared МАКЕДОНИЈА - MACEDONIA's video. ... See MoreSee Less

Скопски земјотрес од 1963 година — природна катастрофа која го зафатила градот Скопје. Земјотресот се случил на 26 јули 1963 година во 5:17 часот. На 26 јули 1963 година во 5:17 часот, Скопје било разурнато од земјотрес со 9 степени по Меркалиевата скала (6,1 според рихтеровата сеизмичка скала) кој траел 20 секунди, а помали потреси имало до пет часот и 43 минути. Скопскиот земјотрес се почувствувал на простор од околу 50.000 квадратни километри, низ долината на реката Вардар. Од потресот биле урнати 15.800 станови, а оштетени 28.000. Над 200.000 луѓе остана без покрив над глава. Под урнатините животот го загубиле 1 070 негови граѓани, биле повредени над 4000 граѓани. По земјотресот градот почнал да се гради по урнек по проектите на Кензо Танге и Адолф Циборовски. Старата железничка станица денес е Музеј на Град Скопје и претставува симбол на големиот земјотрес. Часовникот на станицата е засекогаш сопрен на фаталните 5 часот и 17 минути изутрина. Првата помош за граѓаните на Скопје дошла од војската и граѓаните на тогашните југословенски републики и неколку дена по земјотресот започнала да пристигнува и помош и спасувачки екипи од целиот свет. Точно 87 нации од светот испратиле некаква помош во Скопје кои помогнале тој да се изгради повторно, поради тоа градот го носи и епитетот „град на солидарноста“.

1 week ago  ·  

View on Facebook